Fani Theoharopoulou
2018-09-20

Σύγκριση Θηλασμού και Τεχνητής Διατροφής

Ο θηλασμός εξυπηρετεί 2 βασικού σκοπούς:
    Προμηθεύει το βρέφος με θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί και με αντισώματα για να το προστατεύουν από ασθένειες.
    Καθυστερεί την πρώτη ωορρηξία μετά τον τοκετό και αυτό θεωρείτε από μόνο του ένα φυσικό αντισυλληπτικό μέσο. Έτσι, το βρέφος δίνει περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί ομαλά, εφόσον όλα τα αποθέματα του μητρικού οργανισμού βρίσκονται στη διάθεσή του χωρίς ανταγωνισμό από μια πιθανή μελλοντική εγκυμοσύνη.

Τα Πλεονεκτήματα του Θηλασμού:
    Το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο και εισέρχεται κατευθείαν στον πεπτικό σωλήνα του μωρού σε αντίθεση με το γάλα αγελάδας που μπορεί να έχει υψηλό ποσοστό μικροοργανισμών.
    Το μητρικό γάλα είναι πιο φθηνό, σπάνια δε προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.
    Το μητρικό γάλα παρέχει στα παιδιά όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξή του. Η συγκέντρωση ο
    Ο μητρικός θηλασμός ενδυναμώνει το συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μητέρων- παιδιών με πολλές προεκτάσεις για την ψυχολογία τους και στην ενήλικο ζωή.
    Επίσης, προφυλάσσει από στερητικά νοσήματα π.χ έλλειψη Ca, αναιμία κ.α

Συμπέρασμα:

Ο μητρικός θηλασμός είναι η Νο 1 διατροφή του βρέφους. Ωστόσο, υπάρχουν και καταστάσεις στις οποίες ο μητρικός θηλασμός αντεδείκνυται όπως σε παιδιά με ειδικές διατροφικές διαταραχές, σε πρώιμα βρέφη καθώς και σε περιπτώσεις που η μητέρα πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα π.χ  AIDS, Νεοπλάσματα κ.α ή λαμβάνει φάρμακα όπως αντινεοπλασματικά , λίθιο κα. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στο ιατρό και το διαιτολόγο σας.


Ευχαριστούμε πολύ τον Διαιτολόγο Θάνο Ζαχαρία