Fani Theoharopoulou
2018-03-23

Η πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής σφηνωθεί στο πίσω μέρος του λαιμού και με αυτόν τον τρόπο αποφράζει την είσοδο προς την τραχεία.
Σε μια τέτοια περίπτωση το παιδί μπορεί να εμφανίσει δυσκολίες στην αναπνοή και να μελανιάσει. Εάν έχει τις αισθήσεις του μπορεί να προσπαθήσει να σας δείξει ότι πνίγεται, δείχνοντας ή πιάνοντας τον λαιμό του με τα χέρια του.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μη δοκιμάσετε να κάνετε μαλάξεις στην κοιλιά ή το στήθος τους βρέφους γιατί μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στα εσωτερικά του όργανα.
Αν το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πνίγεται από κάποιο αντικείμενο, θα χρειαστεί να δράσεις ταχύτατα για να αφαιρέσεις το αντικείμενο που του φράσσει τη δίοδο του αέρα.

  1. Δώσε του χτυπήματα στην πλάτη
    Ξάπλωσε το μωρό, με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο βραχίονά σου, στηρίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του με το ένα χέρι. Κράτησε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα. Δώσε του 5 σταθερά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης.
  2. Κάνε του 5 πιέσεις στο στήθος
    Πιάσε το βρέφος σαν «σάντουιτς» με τα δύο σου χέρια και γύρισέ το ανάσκελα. Κράτησε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα. Κάνε του 5 πιέσεις στο στήθος όπως στην τεχνητή αναπνοή, αλλά με πιο αργό ρυθμό.
  3. Κοίταξε μέσα στο στόμα του μωρού
    Αν δεις το αντικείμενο προσπάθησε να το αφαιρέσεις με τα δάχτυλά σου. Αυτό πρέπει να το κάνεις μόνο ΑΝ βλέπεις το αντικείμενο!!!
  4. Συνέχισε τα χτυπήματα στην πλάτη και τις πιέσεις στο στήθος  έως ότου το αντικείμενο αφαιρεθεί ή έως ότου το μωρό μπορέσει να αναπνεύσει.
  5. Αν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του,  ξεκίνησε τεχνητή αναπνοή

Fani Theoharopoulou

Act Like An Animal, 13 Moves to Help Your Child’s Gross Motor Development

Act Like An Animal, 13 Moves to Help Your Child’s Gross Motor Development

Bring the zoo to you! No, we don’t mean you should adopt dozens of wild animals. Instead you can use animals to pra...

Fani Theoharopoulou

Get Moving – Tips on How to Encourage Kids to be Physically Active

Did you know that the Physical Activity Guidelines for Americans recommends that children be active for sixty minutes every day? Kids need at least that much time to let loose and unwind from schoo...

Fani Theoharopoulou

Sand Play: Nature’s Etch-a-Sketch

Playing in the sand can be a great opportunity for children to have unstructured play time. Whether shaped into castles, dug, dripped, sifted, or buried, sand can take many different forms, thus of...