Fani Theoharopoulou

Στην μέθοδο Sherborne δίνεται έμφαση τόσο στην κινητική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών όσο και στην επιρροή του συναισθηματικού/κοινωνικού τομέα της προσωπικότητας τους. Μία κατάλληλη μέθοδος που αναπτύσσει και εξελίσσει αυτόν τον τομέα, είναι η παιδαγωγική της κίνησης κατά τη Sherborne.

Ποιες εμπειρίες λοιπόν είναι ουσιαστικές για τα παιδιά; Η Sherborne γυρίζει πίσω στα πρώιμα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού και δίνει έμφαση σε 3 βασικά στάδια της ανάπτυξης των παιδιών:

  • Τη δυνατότητα δημιουργίας σχέσεων με τους άλλους
  • Τη συνειδητοποίηση του εαυτού τους και
  • Τη συνειδητοποίηση του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκονται και κινούνται.
  • Προκειμένου να πετύχει τα παραπάνω παρέχει παιχνίδια και δραστηριότητες που προάγουν τη σωματική εμπειρία. Αυτά τα τρία στοιχεία δε δύναται και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη ξεχωριστά, αλλά δεν μπορούν και να μπουν σε μια συγκεκριμένη σειρά.

Η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ τους συνδέει τέλεια την οπτική στο ότι τόσο η παιδαγωγική της Sherborne όσο και η θεραπεία μέσω της κίνησης επηρεάζει ολόκληρη την προσωπικότητα του ανθρώπου. Προκειμένου τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν και να αποκτήσουν έλεγχο πάνω στο σώμα τους, η Sherborne τοποθετεί 4 στόχους στα προγράμματά της.

Αρχικά να αποκτήσουν την αίσθηση της σπονδυλικής τους στήλης και να συνειδητοποιήσουν βιωματικά ότι η μέση είναι το κέντρο του σώματος τους. Επίσης μέσα από αυτό τον στόχο μπορεί να δοθεί έμφαση στη μεγάλη ευλυγισία της μέσης.
Ένας δεύτερος στόχος είναι η συνειδητοποίηση των μελών του σώματος που υποστηρίζουν το βάρος του υπόλοιπου σώματος (πχ γόνατα, ισχία).
Ένας τρίτος στόχος είναι η συνειδητοποίηση του σώματος τους στο χώρο, δηλαδή που βρίσκεται το κάθε μέλος τους σε σχέση τόσο με το σώμα τους όσο και με το χώρο γύρω τους.
Και τέλος η εμπειρία της σταθεροποίησης του σώματος και της συγκέντρωσης προσοχής σε μία δεδομένη δραστηριότητα, ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας.
Μερικοί από τους στόχους αναφέρονται στον κινητικό τομέα και κάποιοι άλλοι στο γνωστικό τομέα.

Ένας εξίσου σημαντικός τομέας αφορά τη συνειδητοποίηση του περιβάλλοντος. Δηλαδή η Sherborne ενισχύει τη κατανόηση του σώματος στο χώρου, την κατανόηση της βαρύτητας και του χειρισμού των διαφόρων τμημάτων της κίνησης (δύναμη, ροή, βάρος κλπ.). Αυτοί οι στόχοι αφορούν επίσης τον κινητικό και το γνωστικό τομέα.

Επιπλέον η μέθοδος η Sherborne στοχεύει στην ενίσχυση της ομαδικότητας. Θέτει στόχους, όπως είναι η απόκτηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η βλεμματική επαφή, οι γλωσσικές δεξιότητες, η ανάπτυξη του λεξιλογίου και η βελτίωση του επικοινωνιακού παιχνιδιού.

 Οι στόχοι που επιτυγχάνει το παιδί μέσα από το επικοινωνιακό παιχνίδι, είναι:

Να δημιουργήσει σχέση με ενήλικες και με άλλα παιδιά μέσω της ενθάρρυνσης που αποκτά από την αλληλεπίδραση με αυτούς.
Να ευχαριστηθεί και να αισθανθεί ικανοποίηση μέσα από το παιχνίδι κίνησης με τους άλλους.
Να ενθαρρύνει στο να επικοινωνεί μέσω του μη λεκτικού παιχνιδιού κίνησης, αλλά μέσω ήχων, τραγουδιών και τελικά μέσω του λόγου.
Προσφέρει ένα συναίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης( τόσο σωματική όσο και συναισθηματική) και να χτίσει την εμπιστοσύνη απέναντι στους άλλους.
Μέσω των δραστηριοτήτων να έρθει το παιδί σε μία κατάσταση μεγαλύτερης συνειδητότητας του εαυτού του.
Να αναπτύξει την προσωπικότητά του, έτσι ώστε να εμπλακεί συναισθηματικά με τα άλλα παιδιά γύρω του.
Εστιάζει την προσοχή τους σε ότι κάνουν.
Δημιουργία κινήτρου για παιχνίδι και κίνηση.

Fani Theoharopoulou

Γνωρίζετε το σύνδρομο του μικρού σοφού;

Γνωρίζετε το σύνδρομο του μικρού σοφού;

Τι κοινό έχουν ο Νεύτωνας, ο Αϊνστάιν και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εκτός απο υψηλή ευφυία; Το σύνδρομο του μικρού σοφού ή αλλιώς Asperger.

Τ...